torstai 9. tammikuuta 2014

Verourakka aloitettu

Tänään aloitimme vuoden 2013 kuittien vientiä kirjanpito-ohjelmaan. Yksi saneli, toinen kirjasi ylös. Maatalouden veroilmoitus pitää palauttaa helmikuun loppuun mennessä, kun on arvonlisäverovelvollinen. Ja mitä se tarkoittaa? Suora lainaus verohallinnon sivuilta:

"Arvonlisävero on kulutusvero, jonka myyjä lisää tavaran tai palvelun myyntihintaan. Myyjä perii veron myynnin yhteydessä ja tilittää sen valtiolle. Arvonlisäverovelvollisia ovat kaikki, jotka harjoittavat liiketoiminnan muodossa tavaroiden tai palveluiden myyntiä, vuokrausta tai niihin rinnastettavaa toimintaa. Tavaralla tarkoitetaan aineellista esinettä sekä sähköä, kaasua, lämpö- ja jäähdytysenergiaa ja muuta niihin verrattavaa energiahyödykettä. Palvelulla tarkoitetaan kaikkea muuta, mitä voidaan myydä liiketoiminnan muodossa."

Muutama esimerkki alaan liittyvistä verokannoista: yleinen alvi on 24%, rehujen 14% ja lääkkeiden ja tilattujen lehtien 10%. Kun olen alv-velvollinen yrittäjä, tilitän valtiolle niitä veroja, jotka olen saanut muille myymieni tuotteiden hinnassa. Jos esimerkiksi myyn hunajaa 100€:lla + alv 14%, ostaja maksaa minulle 114€, josta tilitän 14€ valtiolle.

Kun taas olen ostanut vaikka 110€ maksavan lehtitilauksen, olen maksanut siitä 100€ + 10% eli 10€ alv-osuutta ja saan vähentää tämän summan itse tilittämistäni veroista. Maksan valtiolle siis vain 14-10 = 4€. (Käytännössä tilanne ei ole ihan näin yksinkertainen, koska yrityksen kaikki muut ostot ja myynnit vaikuttavat loppusummaan.)

Alvi on siis läpikulkuerä. Alv-velvollinen on, jos tilikauden liikevaihto ylittää 8500€. Myös tätä pienemmällä liikevaihdolla alv-velvolliseksi saa ilmoittautua, ja kannattaakin, mikäli yrityksellä on menoja, joista pitää maksaa alv. Silloin ne voi ottaa mukaan verotukseen. Yksinkertaista, eikö... ;)

Kaikki maa- ja metsätalouteen liittyvien ostojen kulut saa vähentää maatalouden tai metsätalouden verotuksessa. Ennen veroilmoituksen täyttöä kirjataan ylös kaikki kulut ja tulot mitä edellisvuoden aikana on ollut. Kirjanpito-ohjelma on aika simppeli kun sitä oppii käyttämään, se laskee arvonlisäverojen osuudet automaattisesti ja tietää mikä on kokonaistilanne plus- ja miinusmerkkisten lukujen jälkeen. 20 ensimmäistä kuittia saatiin koneelle, eli päästiin hyvään alkuun. Sitten homman keskeytti Maajussille morsian, lempiohjelmani! Pirpanan väsyraivarit tosin veivät siitä yhden mainoskatkojen välin... Mutta yökkärin ja vaipan vaihdon jälkeen tyttö onneksi rauhoittui maidolle ja hänet sai pian kantaa sänkyyn.

Heti perään tuli myös *uusi lempiohjelmani* Siskonpeti. Muuta telkkarista ei juuri tule katsottuakaan uutisia lukuun ottamatta, mutta torstaista on näköjään muodostumassa mun telkkari-ilta. Tosin en olisi nainen, tai ainakaan oma itseni, jos en samalla viikkaisi pyykkiä tai muuta vastaavaa. Tänään treenasin niitä punnerruksia...

Viikonlopuksi olis luvassa lunta. Tämä kuva on vuoden takaa, toivon mukaan päästään taas pian nauttimaan tällaisista keleista...!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti