perjantai 3. tammikuuta 2014

Paluu arkeen

Eilen aloitimme taas opiskelut aamukahdeksalta ;) Hieman kyllä väsytti lyhyiden yöunien + Pirpanan aikaansaamien aikaisten herätysten takia, mutta teki kyllä ihan hyvää saada vähän alkupotkua opiskeluun vuodenvaihteen jälkeen. Nyt mennään taas uudella innolla eteenpäin.

Ohjelmassa eilen ja tänään oli työnohjausta, eli työstimme oman maatilan kehityssuunnitelmaa. Suunnitelmaan kuuluu tekstiosa, jossa kartoitetaan tilan historia, nykytila ja visioidaan tulevaisuutta. Laskentaosassa tilalle tehdään realistiset laskelmat kahdesta menneestä ja muutamasta tulevasta vuodesta. Tämä auttaa näkemään, mihin tilalla on mahdollisuuksia.

Yhtä tärkeää kuin realistiset laskelmat, on maahenki ja innostus viljelyyn. Joku tienaa elantonsa t-paitamyynnillä, joku toinen luksusautoilla, kolmas yrttien viljelyllä, neljäs soraa ajamalla. Jokaista heistä yhdistää innostus ja intohimo asiaan ja rohkeus tehdä työtä oman asiansa eteen. Pitää keskittyä ydinasioihin, ja yhden sijasta mieluummin kahteen, kolmeen. Tällöin pystyssä pitäviä jalkoja on useampi kuin vain yksi. Kun ydintoiminnot ovat hallinnassa, sen jälkeen on tilaa rönsyilylle, kymmenen eri kasvin kokeiluille peltotilkuilla.

Omalla tilallamme viljellään nyt kuminaa, ja toinen tärkeä tukijalka on metsä. Eilen siirrettiin haketta yhden asuintalon lämmitykseen. Etukuormain, pihdit, kauha, pihdit, sisään lämmityshuoneeseen stokerin (hakkeensyöttölaitteen) viereen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti