lauantai 25. tammikuuta 2014

Kirjanpitoharjoituksia

Tänä viikonloppuna harjoittelimme kirjanpidon tekemistä ja kuittien vientiä koneelle, sekä tutustuimme tilinpäätökseen tekoon. Osa porukasta teki eilen elämänsä ensimmäisen kuitin kirjauksen :) Itellä on tullut tätä harjoiteltua jo jonkin verran, niin oli jonkinlainen tuntuma asiaan.

Maa- ja metsätaloudessa ei ole varsinaista kirjanpitovelvollisuutta, vaan muistiinpanovelvollisuus, mikä tarkoittaa kevyempää versiota kirjanpidosta. Kuittien ja tositteiden ostoista ja myynneistä pitää olla tallessa. Ne kirjataan tietokoneelle, tulot silloin kun ne on saatu tilille ja menot silloin kun ne on maksettu, riippumatta laskun eräpäivästä. Keväällä lähetetään veroilmoitus verohallintoon, sähköisenä tai paperisena. Verottajan tarkastus sattuu harvoin kohdalle, mutta jos sattuu, silloin kirjattujen tietojen pitää täsmätä verottajalla olevien tietojen kanssa.

Kirjanpitoa tehdessä yksi tärkeistä asioista on se, että arvonlisäverot on jaoteltu oikein. Asiasta riippuen vero voi olla 0% (vakuutukset), 10% (lääkkeet, lehdet), 14% (ruoka) tai 24% (yleinen alv-prosentti eli aika monta asiaa). Maatalouden kirjanpito-ohjelmiin on ohjelmoitu, mihin veroluokkiin eri tulot ja menot kuuluvat, ja ohjelma laskee arvonlisäveron summan automaattisesti.

Kirjasimme muutaman kymmenen kuittia valmiin listan mukaan siten, että siinä tuli harjoiteltua erilaisia todellisia tilanteita monipuolisesti. Kävimme läpi esimerkiksi tuotantopanosten ostoja,  lainojen lyhennyksiä, urakointia rakennusliikkeelle (kuuluu käännetyn verovelvollisuuden piiriin), työkoneen ostoja, esim. sellaisen jota ei oteta käyttöön vielä verovuonna jne.

Huhtikuussa 2011 voimaan tullut käännetty arvonlisäverovelvollisuus luotiin torjumaan rakennusalan harmaata taloutta. Se koskee työtä/palveluja siinä tilanteessa, kun palvelut on ketjutettu aliurakoitsijoille. Käännetyn alv:n piirissä olevassa työssä alv:n valtiolle tilittää palvelun ostaja, myyjän sijaan.

Yksinkertaistettuna normaalin alv:n tilanteessa lasku menee suoraan loppukäyttäjälle. Esimerkiksi yksityishenkilön rakennuttaessa taloa, rakennusmies myy palvelun suoraan rakennuttajalle. Käännetyn alv:n tilanteessa maanviljelijä-urakoitsija A myy kaivuripalveluita rakennusyritykselle B, joka myy ne rakennuttajalle C.

Tarvikkeet laskutetaan normaalin alv:n mukaan, paitsi jos ne myydään asennettuina. Esim. ovet ja ikkunat asennuspalvelun kanssa kuuluvat käännetyn alv:n piiriin. Tarkempaa tietoa käännetystä alv:stä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti