sunnuntai 3. elokuuta 2014

Metsäilyä

Kävimme eilen iskän kanssa vähän kauempana sijaitsevalla metsäkappaleella katselemassa harvennushakkuujälkeä ja suunnittelemassa uutta metsäautotietä. Siististi oli tehty työ, ei ollut pahoja vaurioita, vaikka kesä hakkuiden ajankohtana aina vähän arveluttaa. Toivotaan, että hakevat puut pian pois, eivät tienvarressa parane ajan myötä yhtään.

 

Reitin varrelle mahtui erilaisia metsätyyppejä, nämä kuvat ovat kallion laelta, jossa kasvoi hirven- sekä palleroporonjäkälää. Alempana maastossa taas oli paljon mustikkaa (mustikat ovat muuten nyt kypsiä ainakin näillä leveyksillä, joten jos aiot mennä poimimaan, mene! :).



Metsään kuuluu erämaajärvi, jonka rannalla majavat ovat perinteisesti asuneet. Alla niiden tekemiä käytäviä ja pesä. Jäljet eivät olleet tuoreita, ja mietimme onko populaatio siirtynyt muualle. Tai sitten vain huijasivat meitä ja olivat tehneet pesät vähän kauemmas... Sinänsä meitä ei haittaisi vaikka edelleen siellä asuisivatkin.





Illalla jatkoimme Metsäiltamiin Vehkakosken lavalle. Ilta alkoi paneelikeskusteluilla metsien vapaaehtoisesta suojelusta, suurpedoista sekä metsänhoitosuositusten ja puunjalostuksen tulevaisuudesta. Porukkaa oli paikalla perinteisesti paljon, ja vaikka menimme paikalle heti alussa, parkkipaikka oli silti sillä kauimmaisella pellolla.

Pihalla oli monenlaista ohjelmaa, johon kaikkeen ei ehtinyt tutustuakaan. Puomillajuoksu- ja traktorinvetokilpailuja, puunhalausta, moottorisahaveistoa nyt ainakin. Harvestereita (motoja) oli näytillä (todella jättiläisiä, yhden koneen vaara-alue millä ihminen ei saa liikkua, oli 90 metriä...). Mielenkiintoinen, tämän syksyn aikana markkinoille tuleva uutuus on UPM:n Lappeenrannan tehtaalla valmistettava biodiesel, joka tehdään sellunvalmistuksen sivutuotteena syntyvästä mäntyöljystä. Käy siis kaikkiin dieselmoottoreihin, ja tulee jakeluun useammallekin huoltoasemaketjulle, edustaja arveli että (EU-säädösten vuoksi?) tavalliseen dieseliin sekoitettuna, kuten etanoliakin nyt myydään.

Tänään aamu meni eilisestä yöjalasta palautuessa, mutta olin virkeänä jo siinä vaiheessa kun muu perhe palasi kotiin. Tuntui, että Pirpana oli kasvanut tämän kolmen yön aikana taas :D Huomenna otetaan kipsi pois ja elämä helpottuu...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti