perjantai 1. marraskuuta 2013

Pankkiasioita

Tänään kävimme läpi maatilan raha-asioita pankin edustajan kanssa. Jokainen laski mitkä omat tulot ja menot ovat (yksityistaloudessa) kuukausitasolla, ja (maataloudessa) vuositasolla. Itse teimme juuri viime kuussa Miehen kanssa budjetin, josta näin kätevästi kuukausitason menot. Ja sen, että kun tässä kuussa omat tuloni putoavat kotihoidontuelle, normaaleilla menoilla elän yli varojeni. Juuh. Siirrymme siis vissiin vanhanaikaiseen "mies elättää perheen, nainen hoitaa lapset" - käytäntöön ;)

Tai sitten yritän lisätä työntekoa...

Pankin edustaja, maanviljelijä itsekin, muistutti, että kirjanpito on ensiarvoisen tärkeä työkalu. Se ei ole vain veroilmoitusta varten, vaan tilan kannattavuuden seuraamista varten. Mikään pankki ei myönnä lainaa, jos yrityksen laskelmat eivät ole kunnossa.

Ja niinkuin yksityistaloudessa, myöskään yritystaloudessa kukaan muu kuin sinä ei ole vastuussa raha-asioistasi. Jos maanviljelijä muuttaa ajankäyttöään siten, että alkaa käyttämään 10 prosenttia facebookissa viettämästään ajasta kirjanpidon tekemiseen -> kirjanpito on jo aika hyvällä mallilla.

Ja, on se myös kiinnostavaa. Vielä nyt kate, tase ja pääoman tuottoprosentit ovat itselleni jotensakin hepreaa, mutta kyllä se tästä. Kun näen sen vaivan, että istun koneen ääreen ja alan naputtaa, tykkään siitä, että näen mistä raha tulee ja mihin se menee.

Koska ihmiset eivät lakkaa syömästä ja maapallon väestö kasvaa koko ajan, viljan kysyntä kasvaa 2 prosentin vuosivauhtia pitkällä aikavälillä. Aika harvan alan kysyntä on näin varmaa. Toki vuosittainen hintavaihtelu on suurta. Siksi pankin edustaja suositteli laskemaan tuottajahinnan ja tuotantopanosten (esim. lannoitteet) hintaan 20 prosentin joustonvaran hintojen tilapäistä vaihtelua varten. Taloutta ei saisi laittaa niin tiukalle, ettei tuon suuruisesta muutoksesta pysty selviytymään.

Sivusimme myös omaa jaksamista. Luennoitsijan mukaan yrittäjän työuupumuksen suurin syy ei ole se, että hommia on liikaa. Vaan se, että homma ei ole hanskassa - kokonaistilanteen hallinta menetetään eikä paletti pysy silloin kasassa. Oman jaksamisen rajat on tärkeää tiedostaa ja toimia sen mukaan. Tuota tilanteen hallintaa tulee itse harjoiteltua joka päivä, ainakin yritettyä...

Pirpanan hoitopaikka oli tänään poikkeuksellisesti Tampereella, kun kotona ei ollut ketään. Kotiin tullessa ajeltiin riistapellon ohi ja bongattiin hirvi ja sen vasa ruokailemasta. Auton ikkuna on välissä ja tarkennus puussa, mutta kyllä nuo nyt tunnistaa ;) En kerinnyt ikkunaa avata, kun kohta isompi nyökkäsi pienemmälle, että [mikä pörisevä möhkäle tuolla on,] mennään pois.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti