torstai 28. marraskuuta 2013

Kuminarekan käynti

Tänään tilalla kävi Vr-Transpointin kuljetusyrittäjä lastaamassa kesän kuminat rekkaan. Hänen piti tulla jo edellisenä päivänä, mutta nosturin hydrauliikkaletku hajosi ja viivästytti hakua. Kuljettaja nosteli suursäkit nosturilla kyytiin kun katselin Pirpanan kanssa vierestä. Rahtikirjan täyttämisen jälkeen hän suuntasi seuraavalle kuminatilalle. 

Luultavasti tämä satsi, kuten suurin osa Suomessa tuotetusta kuminasta, menee vientiin. Suomen ilmasto-olot, viileys ja kesän pitkät päivät tuottavat paljon eteerisiä öljyä ja aromipitoista kuminaa, ja maailmanmarkkinoilla myytävästä kuminasta vajaa kolmasosa on suomalaista. Kuminaa käytetään mausteeksi elintarvikkeisiin kuten leipiin, juustoihin, makkaroihin, ja osa tislataan aromiaineeksi lääke- ja kosmetiikkateollisuudelle, esimerkiksi suuvesiin ja hammastahnoihin.

Samaan aikaan paikalle pölähtivät myös mehiläispesien hoitajat. Tilallamme on korpilahtelaisen Komppa-Seppälän tilan mehiläisiä ”hoidossa”. Pitkin kesää yrittäjä tai työntekijät käyvät kierroksilla pesien luona tekemässä hoitotoimenpiteitä ja keräämässä hunajaa.

Kaksi itäeurooppalaisen näköistä kaveria kävi tänään valmistamassa mehiläispesiä talvehtimiseen. Suomeakin puhuivat, mutta paremmin juttelu onnistui englanniksi. He ruiskuttivat mehiläisten päälle oksaalihappoa varroapunkin torjumiseksi. Oksaalihappoa esiintyy luonnossa, ja sitä myöten se sopii luomutuotannon ehtoihin.

Suurin osa hunajantuottajan mehiläisistä kerää metensä luomupelloilta tai luonnonvaraisilta alueilta. Pesien tulee myös sijaita riittävällä etäisyydellä mahdollisista saastelähteistä, vilkasliikenteisistä teistä yms. Suora lainaus tuottajan sivuilta: ”Myös tavanomaisesti viljeltyjä kasveja voi olla lentosäteellä, edellyttäen, että kasveihin kohdistuvat ympäristövaikutukset ovat vähäisiä, eivätkä vaikuta mehiläistuotteiden laatuun. Alueella ei saa olla geneettisesti muunneltuja viljelykasveja. Pesien sijaintipaikat ovat koko ajan valvontaviranomaisten tiedossa.”

Kaverit myös laittoivat pesien aukkoihin hiiriverkot. Yleensä pesillä kävijöillä on valkoiset suoja-asut ja hatut, mutta nyt heillä ei ollut mitään suojavarusteita. Mehiläiset eivät juuri lennä näin viileällä ilmalla kun on vain pari astetta lämmintä. Hoitajat kertoivat lentotahdin hidastuvan +10 (vai +15?):ssa. Ja vaikka joku mehiläinen pistäisikin, pesien hoitajat saavat omien sanojensa mukaan sen verran pistoja, että eivät juuri reagoi. Eivät silti suositelleet kovin lähelle tuloa ;) Enkä mennyt, muistin vielä kun kesällä vesisumusta ärsyyntynyt mehiläinen surrasi päin ja pisti leukaan. Kameraa ei ollut tapahtumahetkellä mukana, mutta tässä kuva mehiläispesistä. En uskaltanut avata kansia ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti