sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Viljelysuunnitelma valmis

Tänään teimme viljelysuunnitelman tulevalle vuodelle. Se on alustava suunnitelma tämän vuoden viljelystä, ja pitää olla tehtynä ennen kasvukauden alkua. Suunnitelmaan sisältyvät eri kasvulohkoilla viljeltävät kasvit, lannoitemäärät ja kasvinsuojeluaineiden määrät. Lannoituksen tarve perustuu viljavuustutkimukseen ja edellisen vuoden esikasvitietoihin. Viljavuus- eli maanäytteet lohkoista otetaan peltokasvien viljelyssä vähintään viiden vuoden välein, puutarhakasvien viljelyssä 2-3 vuoden välein. Kuminan viljelyssä näytteen aikaväli on kolme vuotta. Tietojen perusteella ohjelma laskee lannoitteiden tarpeen, ja viljelijä pystyy tilaamaan lannoitteita sen mukaan, mikäli niitä ei ole ennestään ostanut.

Myös kaikki pellolla tehtävät työt, kuten kylvöt ja muokkaukset, sisällytetään suunnitelmaan. Kasvukauden kuluessa ja syksyllä puintien jälkeen suunnitelma päivitetään toteutuneiden tietojen mukaan. Omassa suunnitelmassa on tällä hetkellä viimeinen kuminanviljelyvuosi, monivuotisena kasvina sitä on ollut pelloilla eri lohkoilla nyt kuuden vuoden ajan. Tältä tulee näyttämään kesäkuussa... Aijai, nyt jo polttelee päästä pellolle!

Eilen koulutuksessa täytin yrittäjän ammattitutkintoon kuuluvan suunnitelman opintojen etenemisestä ja siitä, miten osoitan pätevyyteni yrittäjäksi. Tässä koulutuksessa emme varsinaisesti tee näyttötutkintoja, koska jokainen tekee tutkintotyönsä maatilastaan. Vuodenkierron aikana tapahtuvien töiden osaamisnäytöt olisi hieman hankala järjestää 40 eri tilalla ympäri Pirkanmaata, Hämettä, Satakuntaa ja Keski-Suomea ;) Osaaminen täytyy osoittaa kirjallisesti ja keskustelujen perusteella. Eilen siis suunnittelin, miten teen oman maatilan kehityssuunnitelman. Kyllä se siitä alkaa hahmottumaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti