tiistai 1. lokakuuta 2013

Starttikoulutuksen startti

Tämä blogi kertoo opiskelun, lapsen hoidon ja töiden yhdistämisestä. Aloitan Maaseutuyrittäjän startti - koulutuksen Ahlman-instituutissa Tampereella. Opiskelu on aikuiskoulutusta työn ohessa, eli lähiopetuspäiviä on perjantaisin ja lauantaisin, muuten opiskellaan itsenäisesti etänä.

Hain koulutukseen kesällä ja elokuussa tuli sähköpostia että sisään päästiin! Hakijoita oli tänä vuonna sen verran enemmän aikaisempiin vuosiin verrattuna, että tammikuussa aloitetaan toinen, vastaava koulutus. Nyt syksyllä aloittavia on n. 45 opiskelijaa lähinnä eri puolilta Pirkanmaata, mutta myös Keski-Suomesta ja Satakunnasta.

Vuoden aikana suoritetaan yrittäjän ammattitutkinto, jonka pohjana on omasta tilasta tehty tutkintotyö. Opiskelu liittyy hyvin paljon omaan tilaan, kaikki harjoitustyöt tehdään oman tilan lukuja ja aineistoja käyttäen. Osalla tiloista sukupolvenvaihdos on jo tehty, ja osalla, niin kuin itselläni, se on suunnitelmissa myöhemmin tulevaisuudessa. Ne, ketkä ovat vasta aikeissa ostaa tilan, hankkivat kummitilan opiskelua varten.


Meillä ajankohtaista juuri nyt on perunannosto. Viljelemme perunaa etupäässä omaan käyttöön. Potut nostettiin viikko sitten, seuraavana päivänä lajiteltiin ja annettiin kuivahtaa. Sen jälkeen ne vietiin kellariin talvehtimaan. Kellarin lämpötila pidetään viileänä, lämpötilaa säädellään ovituuletuksella ja talvella tarvittaessa sähkölämmittimellä.

Toisessa kuvassa on varattuna ensi kevään siemenperunat. Tänä vuonna osa siemenperunasta uudistettiin eli hankittiin uutta erää muualta, ja ensi vuotta varten siemenet otettiin taas omasta maasta. Lajike on Pito, Suomessa viljeltävistä lajikkeista kaikkein jauhoisin eli hajoavin. Erittäin hyvä muusi- ja uuniperuna, keittäessä kannattaa käyttää höyrykattilaa jotta peruna ei hajoa kypsyessään. Myös Siikliä on jonkin verran, sitä syömme kesäperunana eli "uutena perunana".


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti